Tarihin İlk Hastanesi: Asklepion Tapınağı

21 Mayıs 2021

Tarihin İlk Hastanesi: Asklepion Tapınağı “Ölüler Giremez”

Bugün sizi tarihte bir yolculuğa çıkarmak istedik.

Sağlığı inşa eden bir kurum olarak, tarihin ilk hastanesinden bahsetmenin faydalı olabileceğini düşündük.

Helenistik dönemde dünyanın çok yönlü hizmet veren hastanesi Asklepion bugünkü Bergama’da M.Ö. 4. yüzylda inşa edildi ve 900 yıl boyunca dünyanın dört bir yanından gelen hastaların tedavi edilmesini sağladı ve hekimler yetiştiren Asklepion adını sağlık tanrısından aldı.

Mimari açıdan önem taşıyan Asklepion, hastane mimarisi açısından da ilk örnek olmasından dolayı önemlidir.

Asklepion, şifalı olduğuna inanılan bir suyun olduğu zemin etrafına kurulduğu için bir tapınak olarak da kullanılmıştır. Hastane mimarisi olarak incelediğimizde; uyku odaları, kutsal kaynak ve havuzlar vardır. Tedavi binası olarak adlandırılan bu kısım, iki taklıydı ve 18 metre çapında dairesel biçimde taşıyıcı duvara sahipti.

Hastane mimarisi açısından dikkat çekici bir diğer özelliği ise uyku odaları; bu odalarda hastalar telkin yöntemiyle uyutulur, gördükleri rüyayı yorumlayıp şifa vermesi için hekimlere anlatırlarmış. Bu özelliğyle ilk psikolojk tedavi uygulayan hastaneler arasında yer alır.

Asklepion’da hastane mimarisi açısından önemli olan bir diğer kısım ise “proplyon”. Proplyon avlusunda hastalar muayane edilirdi. Buraya günümüzde kullanılan hastane mimarisi olarak baktığımızda, muayenehane gibi düşünebiliriz.

Eber Mimarlık olarak tarihten ve kültürden ilham alarak bugünün teknolojisiyle modern hastaneler tasarlıyoruz.